Ekologisk Jordgubbssylt

Tillmans (Grangärde Musteri) ligger i natursköna södra Dalarna. Där har vi sedan 90-talet odlat ekologiska jordgubbar på en av de större ekologiska odlingarna i Europa. I det egna musteriet förädlas bären till sylt av högsta kvalitét.
Pannkaka med jordgubbssylt och grädde det är inte fel

För att ett livsmedel ska kunna kallas ekologiskt måste det uppfylla vissa regler och krav som fastställs av EU. Dessa regler är utformade för att säkerställa att ekologiska livsmedel produceras på ett sätt som är skonsamt mot miljön, främjar biologisk mångfald samt är hälsosamt för konsumenten.

När det gäller produktionsregler för ekologiska livsmedel finns det ett antal viktiga kriterier som producenten måste följa. För att en jordgubbssylt ska få kallas ekologisk måste jordgubbarna som används ha odlats enligt ekologiska principer. Det innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller syntetiska gödselmedel har använts vid odlingen. Istället får producenten använda naturliga metoder för att bekämpa skadedjur och gödsla jorden, exempelvis kompost eller gödsel från ekologiskt certifierade djur.

För att kunna sälja en ekologisk jordgubbssylt måste producenten också följa strikta regler gällande konserveringsmetoder. Endast vissa konserveringsmedel är tillåtna i ekologisk produktion och de måste vara godkända av EU. I vissa fall kan producenten behöva använda en specifik typ av socker som är ekologiskt certifierat för att söta sylten.

Det är också viktigt att komma ihåg att ekologiska livsmedel ofta måste vara märkta med en specifik EU-logotyp som visar att produkten är certifierad ekologisk. Denna logotyp är ett tydligt kännetecken för konsumenterna att produkten uppfyller alla krav och regler för ekologisk produktion.

Det är viktigt att notera att reglerna för ekologisk produktion kan variera något mellan olika länder och certifieringsorgan, men principen förblir densamma. Genom att följa dessa regler kan producenten garantera att deras ekologiska jordgubbssylt är producerad på ett hållbart och hälsosamt sätt.

Sammanfattningsvis måste producenten följa en rad regler och krav för att kunna kalla en jordgubbssylt för ekologisk. Detta innefattar bland annat ekologisk odling, användning av godkända konserveringsmetoder och märkning med EU-logotyp. Genom att följa dessa regler kan producenten säkerställa att deras ekologiska jordgubbssylt är av hög kvalitet och producerad på ett ansvarsfullt sätt.